duminică, 25 octombrie 2009

Discuţie asupra primelor descoperiri ale etiologiei ulcerului duodenal....

Se pare că primul care a descoperit pentru prima dată existenţa H. pylori nu este un român al timpurilor noastre dar nici al timpurilor de demult:

"Deşi identificată încă din anul 1875 de savanţi germani, care nu o pot creşte în condiţii de laborator, primul care o studiază mai în amănunt este doctorul Giulio Bizzozero, pentru ca în anul 1889 profesorul Walery Jaworski (Universitatea Jagellonă-Cracovia), care studia sedimentele rezultate în urma spălaturilor gastrice, să identifice aceste bacterii cu formă caracteristică de helix (pe care le numeşte Vibrio rugula), ca fiind responsabile de patogenitatea afecţiunilor gastrice. Observaţiile sale rămân în mare parte necunoscute pînă în anii 1980, ani în care patologul australian Robin Warren (1979) şi Barry Marshall (1981), reuşesc să izoleze bacteria de la nivelul stomacului, şi mai mult să o cultive în medii de cultură propice. Tot ei sunt cei care incriminează bacteria ca fiind răspunzătoare de infecţiile gastrice [2]"


(preluare Wikipedia.org, fără permisiune)


Mult succes la examenul de rezidenţiat!! Şi dacă nu luaţi nu fiţi supăraţi!! Plecaţi în străinătate şi scăpaţi astfel de diverse "neamuri" care nu v-ar aduce numai pagubă şi lacrimi pe aceste meleaguri!


Să fie primit,
Dr. R.I. mare "talent"