miercuri, 25 noiembrie 2009

ASUPRA UNUI ASPECT "OFFLINE"...

Şi cu toate că trăim într-o lume destul de modernă, care se vrea a părea şi cinstită, în lumea virtuală a internetului se pare că nu toate se petrec la fel. Astfel cred că două treimi din populaţia globului folosesc cel mai popular messenger de la Yahoo, iar peste jumătate din ei sunt offline-işti în faţa colegilor sau prietenilor lor. Iar ce pare cel mai interesant este faptul există două metode de a te ascunde : fie îi dai ignore persoanei respective - şi deci practic legătura se întrerupe - fie te ascunzi doar de ea "dându-i offline". Trebuie să spun că am mulţumit Providenţei şi în culcare şi în sculare pentru site-urile de verificare a contactelor de messenger... aşa doar pentru sufletul meu, să ştiu şi eu cine sunt sifonagii. Trebuie să mărturisesc că am identificat utilizatorii care se ascund doar de mine (adică dacă dai un check pe narubian.com le vezi online şi la tine sunt offline şi de la care primesc mesaje doar când au nevoie) şi despre care îmi permit să spun că nu am tocmai o părere foarte bună despre unii dintre aceştia: că se trag din familii cu super fiţe şi bani care sfidează drepturile omului şi drepturile cetăţeanului, familii care recurg la corupţie la nivelul cel mai "îngreţoşat" posibil pentru a-şi rezolva afacerile, chiar dacă acest lucru este în detrimentul "nedrept" al celorlalţi; că se încârduiesc cu neamuri necreştine; că recurg adesea la fapte care sunt sub limita minimă inferioară a bunului simţ şi a oricărei urme de demnitate; că sunt oameni ascunşi, falşi, trădători; că se bucură atunci când tu ai de suferit; etc... Pentru aceşti oameni falşi nu le doresc decât să dispară o dată pentru totdeauna din viaţa, calea, cariera, mintea şi sufletul meu!! Şi când mă gândesc că aceşti oameni vor fi cândva colegii mei, cu care voi avea viaţa bolnavilor mei pe mână, îmi vine efectiv să blestem numele lumii în care am dezamăgitoarea onoare să exist!

Aş vrea să detaliez mai pe larg ceea ce mă deranjează pe mine la acest comportament (vă rog să reţineţi este vorba doar de persoanele care dau offline la anumite contacte şi nu de cei care sunt invisible):
    1. persoanele offlineiste (POF) sunt de demnitatea cea mai scăzută posibilă, ei sunt destul de periculoşi, sunt sifonari şi ascunşi. De asemenea persoane este bine să ne ferim în viaţă, ne aduc prejudicii imense, şi nu pot fi demne de încredere.
    2. POF nu dă ignore, deoarece are nevoie de acea persoană la care i-a dat offline pentru anumite interese materiale sau de altă natură, însă nu deţine o relaţie cordială, sinceră cu aceea. Asemenea persoane sunt acelea din lista Dvs care nu apar nici-o dată online la Dvs şi care vă întreabă în anumite momente (rare) doar anumite chestii precise care le interesează (dar dacă verificaţi pe site-uri de "id check" o să vedeţi că îşi schimbă frecvent avatarul sau chiar sunt online!).
    3. POF nu au suficient curaj să se debaraseze de cineva. Ei gândesc cam în felul : "nu-i dau ignore că uite mai am nevoie de el mai aflu şi eu câte ceva, dar nu vreau să mă mai deranjeze domnul X, etc." sau unii au chiar gândire foarte ascunsă în genul "lasă să creadă că nu mai intru pe messenger dar de fapt să vedem ce mai pune pe la status, etc.".
    4. POF sunt persoane care nu vă agreează. Este înţelept să le menţineţi la distanţă şi să aveţi pe cât posibil interese distincte de ale acestora.
    5. POF sunt de regulă de sex opus.
    6. POF sunt de regulă persoane la care aţi cerut ajutorul insistent, dar care dintr-un motiv sau altul nu au curajul să vă spună direct motivul pentru care nu pot sau nu vor să vă ajute.
    7. POF sunt de obicei persoane cu un statut social, economic, etnic sau de altă natură suficient de diferit de al Dvs : persoană care vă vede inferioară sau superioară.
    8. POF nu sunt deranjate de Dvs. Dacă le-aţi deranja suficient de rău v-ar da ignore. Ele însă nu pot face acest lucru, deoarce mai există o relaţie impusă obligatoriu conjunctural: sunteţi colegi de serviciu, responsabilităţi împărţite, fraţi, afaceri împreună, şef-subaltern, etc.
    9. POF primesc mesajele Dvs sau mass-urile. Cu toate acestea ele nu răspund frecvent la încercările Dvs de a comunica cu ei. Este clar că asemenea indivizi nu se simt tocmai fericiţi să aibă o comunicare cu Dvs, iar în domeniul în care eu mă aflu, spre exemplu, lipsa comunicării poate face victime!! Asemenea oameni chiar nu vreau să-i am în preajmă (să mă ajute Dumnezeu).
   10. POF sunt şi acele persoane care se fac brusc online, în 2-3 secunde poartă o scurtă conversaţie cu Dvs în urma căreia POF câştigă o anumită informaţie sau altceva, şi ulterior după "pa, pa! mai vb! :-h" se fac brusc offline şi... rămân aşa până data viitoare când vă vor băga iar în seamă pentru alt interes.
   11. Foarte rar POF sunt şi persoane timide care vă supraapreciază sau de sex opus îndrăgostite de Dvs dar care nu au curajul să-şi exprime dragostea (dragoste făţarnică!): chiar şi aşa, asemenea persoane de o timiditate extremă nu pot fi benefice într-o relaţie de orice natură ar fi ea.
   12. Unele POF sunt online, începeţi Dvs o discuţie, iar "dânşii" pentru că nu au chef de vb dintr-un motiv sau altul, se fac brusc offline iar dacă verificaţi o să observaţi că de fapt nu au ieşit de pe internet ci sunt în continuare disponibili. După un timp, dacă păcăleala a ţinut, vor redeveni online....

Trebuie să recunoaştem că cei de la Yahoo sunt genii adevărate în privinţa creeri acestui tip de program, faptul că ne permite să aflăm "matematic" ce părere au ceilalţi prieteni ai noştri despre noi şi cam cum ne privesc ei dpdv. psihologic.

Spre exemplu în lista mea sunt o groază de persoane de acest gen cărora evident le-am dat ignore deja, la unele nu le-am dat pentru că fie îmi sunt prea dragi, fie vreau să văd până unde poate să meargă nesimţirea - de a crede că eu sunt suficient de prost să nu-mi dau seama. Le-am dat ignore pentru că oricum îmi sunt nefolositoare în listă, dacă întreb eu ceva de care am şi eu nevoie POF nu răspund deloc, ba chiar există şi riscul ca anumite întrebări discrete să fie transformate în bârfe sau să le interpreteze în defavoarea mea, şi pe deasupra mai îmi sunt şi duşmani. Ţin să reamintesc faptul că este dreptul fiecăruia de a-şi utiliza cum vrea Internetul, atât timp cât este legal, însă POF nu au o conduită foarte sinceră.

Astăzi am dat "add" unei foste colege de şcoală iar după câteva minute am primit  deny cu mesajul "ne cunoaştem?" asta după ce, în prealabil, am adăugat-o în listă prezentându-i clar numele meu şi intenţia. Am stat şi m-am gândit cam mult şi astfel am postulat:
 1. fie suferă de boala Alzheimer cu debut juvenil (sub 27 de ani sunt citate câteva cazuri), sau altă formă de boală neurodegenrativă sau afecţiune psihică;
 2. fie consideră că statul ei profesional şi de inteligenţă cu facultate "cocalaricească" este mult superior statutului meu de cadru medical
 3. fie se află într-o situaţie de conflict pe orice plan cu mine - intelectual, imaginar, social, legal - de care eu habar nu am

Şi cum eu sunt de fel împotriva IM-urilor spontane fără nici-o intenţie de comunicare oficială, a "spamm-erilor" sau altor forme obscure de comunicare, am ales să o las baltă şi mai bine să-mi văd de treaba mea. La cum o ştiu eu de mândră şi de "bazată" ce era, de "înţepată" mai ales când o făcea pe mironosiţa la şcoală .... numai 10 pe linie. Acuma e mare economistă, a crescut PIB-ul din cauza inteligenţei ei. Am lăsat-o nu i-am mai dat nici măcar IM că am zis că în ziua de astăzi zici "bună ce faci?" şi te trezeşti dracului cu vreo reclamaţie de hărţuire sexuală. Te pomeneşti că mi-o fi dat "deny" că are un "prieten-penis" gelos la care ea ţine evident foarte mult!

Un coleg al domnului dr I.
Succes!!